De enorme groei van dataverbruik op internet heeft ook gevolgen voor de energieconsumptie en daarmee de uitstoot van broeikasgas CO2. Aanbieders van online videodiensten zoals Netflix scoren op dit punt een slechter dan bijvoorbeeld Apple en Google, aldus milieuclub Greenpeace.
Dat signaleert de site Energiebusiness.nl, op basis van een rapport van Greenpeace over groen internet (pdf). Uit het rapport blijkt dat de groeiende markt van videostreaming een keerzijde heeft: de CO2-uitstoot stijgt gigantisch.
Volgens Greenpeace zijn de immers populaire streamingdiensten verantwoordelijk voor 60 procent van het huidige internetverkeer. De voorspelling is dat dat percentage in 2018 stijgt tot 75 procent. In eerste instantie leek dit een goede ontwikkeling; videostreaming zou gezien de gemakkelijke distributie de CO2-voetafdruk juist verminderen ten opzichte van traditionele manieren van videodistributie.
Online video energieslurper
Nu blijkt echter dat de streamingdiensten juist voor meer CO2-uitstoot hebben gezorgd. Dit komt omdat partijen zoals het populaire Netflix gebruik maken van datacentra van Amazon. En de diensten van deze aanbieder zijn maken gebruik van energie dat uit fossiele brandstoffen komt, aldus Greenpeace.
Ook Google loopt wat betreft Greenpeace nog achter op het gebied van groene energievoorziening van datacentra, maar het bedrijf is wel op de goede weg: 35 procent van de servers lopen inmiddels op groene stroom, maar dit is volgens Greenpeace nog niet genoeg.
Het rapport is echter niet alleen pessimistisch. Uit het onderzoek blijkt dat grote bedrijven als Apple en Facebook hun datacentra juist laten lopen op groene stroom en dat ze actief bezig zijn met het afbouwen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
Groen internet
Het is volgens Greenpeace belangrijk dat grote bedrijven zich inzetten voor groene energie. De voorspelling is dat de vraag naar data alleen maar meer zal groeien, naarmate we ons leven steeds meer online leven. De voorspellingen zijn dat rond 2017 tussen de 7 en 12 procent van onze totale energieconsumptie afkomstig zal zijn van online diensten.
Om deze vraag te kunnen ondervangen zullen grote datacentra geopend moeten worden. Greenpeace roept de bedrijven op om fossiele brandstoffen achter zich te laten. ‘Als bedrijven zich niet snel in gaan zetten om over te gaan op groene stroom, zullen streamingsdiensten er vooral voor zorgen dat onze Co2-voetafdruk groter wordt,’ aldus het rapport.
Lees ook op Energiebusiness.nl
Waarom investeren in duurzame bedrijfsruimte voor werkgevers loont
Deze zweeftrein kan overtollige stroom windmolens opvangen
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl